50 évről 70 évre hosszabbították meg az előadóművészek és a hangfelvétel-előállítók teljesítményének védelmi idejét

A szerzői jog és egyes szomszédos jogok védelmi idejéről szóló 2006/116/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló irányelv célja az előadóművészek és a hangfelvétel-előállítók szomszédos jogai védelmi idejének 50 évről 70 évre történő felemelése.

A Bizottság a javaslatot először 2008 júliusában nyújtotta be. Az Európai Unió illetékes miniszterei 2011. szeptember 12-én elfogadták az irányelv-javaslatot. A szöveg elfogadása ellen Belgium, a Cseh Köztársaság, Hollandia, Luxemburg, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia szavazott, míg Ausztria és Észtország tartózkodott.

E törekvés arra irányul, hogy az érintett teljesítmények védelmi idejét a szerzői művek védelmi idejével összhangba hozza az alkotók közötti egyenlő versenyfeltételek elérése érdekében. Minderre azért volt szükség, mert az előadóművészek általában fiatalon kezdik karrierjüket, és az előadások rögzítésére vonatkozó jelenlegi, 50 éves védelmi idő gyakran nem védi előadásaikat egész életük során. Ezért néhány előadóművész élete vége felé jövedelem-kieséssel szembesül. Emellett az előadóművészek gyakran nem képesek az őket megillető jogokra támaszkodni, hogy megakadályozzák vagy korlátozzák előadásaik életük folyamán esetlegesen előforduló kifogásolható felhasználását.

Az irányelv azokról a művészekről is gondoskodik, akik felhasználási jogaikat teljes körűen a kiadókra ruházták át: ők a meghosszabbított időszakban, azaz az ötvenedik évet követő húsz évben meghatározott feltételek mellett újra saját jogukon élvezhetik a jogdíjakat.

A szabályozás emellett rendezi a több szerző által alkotott művek védelmi idejének kérdését is: eszerint a védelmi idő az utoljára elhunyt alkotótárs halálától számított hetven év elteltével fog lejárni.

A tagállamoknak a hatálybalépéstől számítva két év áll rendelkezésére ahhoz, hogy a nemzeti jogukba átültessék az új szabályokat.

 

2011/09/21